Poliittinen syksy lähestyy, ja eduskunta jatkaa pian työtään uusien lakien ja uudistusten parissa. RKP:n eduskuntaryhmässä painotimme kesäkokouksessamme, että Suomi tarvitsee kasvua. Kasvun vauhdittamiseksi olemme keskittyneet neljään keskeiseen osa-alueeseen: investoinnit, ulkomainen työvoima, yritysten kasvumahdollisuudet ja vahva inhimillinen pääoma.
Talouskasvu on välttämätöntä hyvinvointimme ja palveluidemme turvaamiseksi. Tarvitsemme ilmapiirin, jossa uskalletaan investoida ja palkata työvoimaa. Suomea ei voida nostaa pelkästään leikkauksilla tai veronkorotuksilla—tarvitsemme myös kasvua ja uskoa tulevaisuuteen. Lisää ihmisiä töihin ja menestyviä yrityksiä on ratkaisevan tärkeää. Meidän on nähtävä mahdollisuudet ja tartuttava niihin.
Teollisuuden vihreä siirtymä tarjoaa Suomessa merkittävimmän kasvupotentiaalin, arviolta 270 miljardia euroa. Hallitusohjelmassa päätetty suurten teollisten investointien verokannustin tulee ottaa käyttöön mahdollisimman nopeasti, sillä aikaa ei ole hukattavaksi. Aikaikkuna näille investoinneille on juuri nyt, ja meidän on toimittava, jotta saamme ne Suomeen.
Olemme myös huolissamme metsäteollisuuden tulevaisuudesta Suomessa ja haluamme turvata sen toimintaedellytykset. Riittävät resurssit ja puunsaanti ovat elintärkeitä. Ehdotamme määräaikaista 3–4 vuoden verovapautta metsäkiinteistöjen myymiseen.
RKP ei näe työperäistä maahanmuuttoa mahdollisuutena, vaan välttämättömyytenä. Suomen kestävyysvajeen ja työvoimapulan ratkaisemiseksi tarvitsemme lisää työvoimaa. Meidän pitää varmistaa, että nettomaahanmuuton tulee olla vähintään 40 000 henkilöä vuodessa.
Kotimaisen ylisääntelyn purkaminen on tarpeen, jotta pienyritykset saavat helpommin lainoja. Haluamme, että yritykset, jotka sijoittavat voittonsa yhtiöön osinkojen sijaan, saavat alhaisemman verotuksen. Erityisesti startup-yritysten osalta on tärkeää, että kaksinkertaistamme sen ajan, jonka aikana yritys voi vähentää tappionsa tilinpäätöksessä.
Teollisuus- ja koulutuspolitiikan parempi synkronointi on välttämätöntä. Erityisesti ammatillisen koulutuksen on vastattava paikallisia ja alueellisia tarpeita, mikä edellyttää koulutuksen järjestäjien, elinkeinoelämän ja päättäjien tiivistä yhteistyötä.
Toimiva liikenne ja yhteydet ovat välttämättömiä yritysten menestykselle. Liikenneyhteyksiin tehtävät investoinnit on suunnattava tukemaan elinkeinoelämän tarpeita.
Haluamme myös vahvistaa inhimillistä pääomaa, sillä hyvinvointi perustuu moniin tekijöihin, kuten kulttuuriin. Aiomme laajentaa kulttuuri- ja liikuntasetelit koskemaan myös mikroyrittäjiä, mikä tukee kulttuurialaa sen nykyisessä haastavassa tilanteessa.
Tasa-arvoiset työmarkkinat ovat kilpailukykyiset työmarkkinat.
Otto Andersson
Kirjoittaja on kansanedustaja ja RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja
UM 22.8.2024