Joulupäivänä Fingrid tiedotti, että Estlink 2 -sähkökaapeli Suomen ja Viron välillä ei toimi, ja neljässä tietoliikennekaapelissa oli häiriöitä, joita epäiltiin vaurioiksi. Samanaikaisesti kaapelin läheisyydessä havaittiin kaksi alusta, joista toinen oli Cookinsaarten lipun alla kulkeva Eagle S, mitä ilmeisimmin Venäjän niin sanottuun varjolaivastoon kuuluva alus. Jo tapaninpäivänä Estlink 2-kaapelin vaurion aiheuttajaksi epäiltiin Eagle S -aluksen ankkuria ja samana päivänä alus oli viranomaisten hallussa Suomen aluevesillä. Alus on viime viikon aikana ollut Porvoon Sköldvikissä tarkastuksessa.
Joulukuisen kaapelivaurion lisäksi Itämerellä on lyhyen ajan sisällä havaittu kaksi muuta tietoliikennekaapelien vauriota: Suomen ja Saksan (C-Lion1-merikaapeli) sekä Ruotsin ja Liettuan välisissä kaapeleissa.
Viime viikolla kokoonnuimme eduskunnan puolustusvaliokunnan kanssa ylimääräiseen kokoukseen. Saimme tilannekatsauksen joulupäivän tapahtumissa. Kävimme läpi Eagle S -tapauksen sekä vedenalaisen infrastruktuurin vaurioitumisen Suomenlahdella. Valiokunnassa olimme yksimielisiä siitä, että viranomaistemme toiminta on ollut erinomaista. Turvallisuusviranomaiset ovat tehneet saumatonta yhteistyötä keskenään. Suomen viranomaisten toiminta on saanut myös kansainvälisesti kiitosta. Olimme valiokunnassa myös yhtä mieltä, että luottamus viranomaisia kohtaan on erittäin korkea ja me suomalaiset voimme nukkua yömme hyvin tältä osin.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb korosti tapaninpäivän jälkeisenä päivänä mediatilaisuudessaan Naton merellisen läsnäolon vahvistamisen merkitystä Itämerellä vedenalaisen infrastruktuurin suojelemiseksi. Presidentti totesi, että Suomi jatkaa tiivistä yhteistyötä liittolaistensa ja kumppaneidensa kanssa. Hän kiitti Naton nopeaa reagointia Suomen ja Viron pyyntöön lisätä Naton läsnäoloa alueella, mikä osoittaa toimintakyvyn ripeyttä.
Lopuksi haluan itse vielä mainita sen, että Eagle S on valitettavasti myös konkreettinen esimerkki, miten Venäjä kiertää talouspakotteita pitämällä rahtialuksia toisen maan lipun alla. Tilanne vaatii toimia, sillä varjolaivasto auttaa Venäjää rahoittamaan brutaalia hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Lisäksi varjolaivaston alukset aiheuttavat merkittäviä ympäristöriskejä, esimerkiksi Suomenlahdella. Monet laivat ovat vanhoja ja huonokuntoisia, ja niillä kuljetetaan suuria määriä öljyä. Siksi on tärkeää, että Suomi tekee aktiivisesti työtä yhdessä Itämeren muiden rantavaltioiden, EU:n ja Naton kanssa rajoittaakseen Venäjän varjolaivaston toimintaa.
Otto Andersson
Kirjoittaja on itäuusmaalainen kansanedustaja ja RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja
UM 9.1.2025