Koulutus on pitkään ollut yksi Suomen vahvuuksista ja maamme menestyksen kulmakiviä. Olimme monta vuotta kärkisijoilla monissa kansainvälisissä koulutusvertailuissa, esimerkiksi Pisa-tutkimuksessa. Valitettavasti viime vuosina kehitys on ollut päinvastainen. Oppimistulokset ja esimerkiksi lukutaito ovat selvästi heikentyneet.

Eduskuntavaalien alla perusopetuksesta eli peruskoulusta käytiin paljon julkista keskustelua. Keskustelin myös itse paljon opettajien ja oppilas- ja opiskelijahuollon ammattilaisten kanssa. Yksi opettajien suurimmista toiveista oli, että he saisivat työrauhan ja voisivat keskittyä enemmän opettamiseen. Ja vähemmän hallintoon ja dokumentointiin. On myös selvää, että nykyistä opetussuunnitelmaa ei koeta onnistuneeksi.

On tärkeää kuunnella opettajien ja muun henkilöstön kokemuksia ja kehitysehdotuksia. Koulutuspolitiikassa on otettava huomioon koulujen arkitodellisuus, ja sen on perustuttava tutkimukseen, ei vain toiveajatteluun.

Siksi olen erittäin tyytyväinen, että maan hallitus tarttuu juuri näihin haasteisiin. Sen sijaan, että keskityttäisiin uusien hankkeiden luomiseen tai opetussuunnitelman laajentamisen, hallitus on päättänyt vahvistaa kouluissa perustaitoja. Tavoitteena on parantaa kaikkien lasten mahdollisuuksia oppia lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Tämä toteutetaan lisäämällä perusopetuksen oppituntien vähimmäismäärää 2-3 tunnilla viikossa laajentamatta opetussuunnitelmaa. Erityisesti luokilla 1-6 lisätään tunteja luku- ja laskutaidon opettamiseen.

Tämä on merkittävä askel sen varmistamiseksi, että kaikilla peruskoulun päättävillä nuorilla on riittävät tiedot ja taidot seuraavaa koulutusastetta varten. Mielestäni tämä on yksi tärkeimmistä asioista koko yli 200-sivuisessa hallitusohjelmassa.

On myös hyvä, että hallitus vahvistaa opettajien ja rehtoreiden valtuuksia puuttua sellaiseen käyttäytymiseen, joka häiritsee opetusta ja tapahtuu kouluaikana. Tärkeää on, että lakia muutetaan niin, että tulevaisuudessa koulut voivat paremmin rajoittaa matkapuhelinten käyttöä koulupäivän aikana. Kaikilla oppilailla tulisi olla työrauha ja paremmat mahdollisuudet keskittyä opetukseen.

Hallitus aikoo myös uudistaa niin sanotun kolmiportaisen tuen kouluissa, jotta tukea tarvitsevat oppilaat voivat saada yksilöllistä apua paremmin. Tämä on tärkeää, sillä oppilaiden tarpeet voivat vaihdella suuresti.

Otto Andersson

Kirjoittaja on kansanedustaja ja RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja

UM 6.2.2024