Elokuu on kohta ovella ja satokausi Suomessa alkaa olla parhaimmillaan. Kaupoista löytyy paljon erilaisia hienoja kotimaisia tuotteita. Moni meistä pitää ehkä välillä jopa itsestäänselvyytenä, että kaupasta löytyy kotimaisia vihanneksia, lihaa, kalaa, juustoa ja leipää. On kuitenkin tärkeä muistaa, että maailman puhtain ruoka ei synny itsestään. Kaikki laadukkaat kotimaiset elintarvikkeet ovat aina kovan työn takana. Tätä työtä tehdään vuorokauden ympäri ja vuoden jokaisena päivänä.
Samalla tiedämme, että kotimainen maatalous on jo pitkään kärsinyt rakenteellisesta kannattavuuskriisistä. Tällä hetkellä tilanne on akuutti. Joka päivä keskimäärin yksi maatila lopettaa toimintansa Suomessa. Yksi tila päivässä – tämä on pysäyttävä luku. On selvää, että näin ei voi jatkua, jos haluamme, että Suomessa on maataloutta myös jatkossa. Tässä yhteydessä on myös tärkeää muistaa, että kotimaisen ruoantuotantomme omavaraisuus on keskeinen osa maamme huoltovarmuutta kriisitilanteissa.
Siksi on äärimmäisen tärkeää, että hallitus on päättänyt uudistaa lainsäädäntöä kotimaisen maatalouden kannattavuuden parantamiseksi. Elintarvikelakia, hankintalakia ja kilpailulakia tullaan muuttamaan, jotta tuottajien asema paranisi. On välttämätöntä, että nämä uudistukset etenevät mahdollisimman pian. Tuottajien on saatava isompi korvaus tekemästään työstä.
Kotimaisen maatalouden tilanteen kannalta oli erittäin tärkeää, että maatalouteen ei kohdistunut leikkauksia, kun hallitus päätti kolmen miljardin euron lisäsopeutuksesta kevään kehysriihen yhteydessä.
Erittäin tervetullutta on myös, että hallitus on päättänyt aloittaa lakimuutosten valmistelun valkoposkihanhen ja merimetson siirtämiseksi riistalajeiksi. Hallitus on linjannut, että tarpeettomat metsästysrajoitukset elinvoimaisten lajien, kuten merimetson ja valkoposkihanhen osalta poistetaan.
Valkoposkihanhet aiheuttavat suurta haittaa maanviljelijöille ja merimetsot ammattikalastajille. Näistä ongelmista on keskustelu jo vuosikausia ja on korkea aika, että asian nyt puututaan lakimuutosten kautta.
Lainsäädäntömuutosten lisäksi on hyvä muistaa, että myös me kuluttajat voimme edistää suomalaista maataloutta suosimalla kotimaisia tuotteita aina kun se on mahdollista.
Otto Andersson
Kirjoittaja on kansanedustaja ja RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja
UM 25.7.2024