Kesällä saimme Itä-Uudellamaalla useita myönteisiä uutisia vihreän siirtymään liittyvistä investoinneista. Toukokuussa kuulimme, että Porvoon kaupunki ja Plug Power -yritys ovat tehneet aiesopimuksen vihreän vedyn tuotantolaitoksen sijoittamisen selvittämisestä Tolkkisiin. Investoinnin suuruus olisi satoja miljoonia euroja, eli merkittävä. Hieman myöhemmin Fortum ilmoitti, että se suunnittelee pienimuotoista vedyntuotannon pilottihanketta Loviisassa.
Teollisuuden vihreä siirtymä on iso mahdollisuus Suomelle. EK:n mukaan investointipotentiaali on yli 100 miljardia euroa ja se voisi luoda Suomeen yli 80 000 uutta työpaikkaa. Tässä on suuria mahdollisuuksia myös Itä-Uudellamaalle. Kyse on kasvun, uusien yritysten ja työpaikkojen sekä suurempien verotulojen mahdollisuudesta.
Hyvät uutiset ovat jatkuneet. Loviisaan on tarkoitus perustaa suuri aurinkovoimala. Voimala tuottaisi sähköä noin noin 70 000 kerrostalokaksion vuotuisen sähkönkulutuksen verran. Myös Lapinjärvelle rakennetaan aurinkovoimala, joka koostuu 10 000 aurinkopaneelista.
Edellytys vihreälle siirtymälle on juuri puhtaan kotimaisen sähkön saatavuus. Itä-Uudellamaalla on tässäkin tulevaisuuden mahdollisuuksia. Viime vuonna Fortum ilmoitti käynnistävänsä kaksivuotisen selvityksen uuden ydinvoiman tulevaisuuden näkymistä Suomessa ja Ruotsissa. Selvitys koskee sekä perinteisiä että pienreaktoreita. On mielenkiintoista nähdä selvityksen lopputulos. Edellinen hallitus jatkoi Loviisan voimalaitoksen yksiköiden käyttölupia. Ja nykyisen hallituksen ohjelma on hyvin myönteinen uuden ydinvoiman kannalta.
Tiedämme myös, että Porvoon Kilpilahti on Pohjoismaiden merkittävin kierto- ja biotalouden keskittymä. Ja Neste on ilmoittanut tekevänsä strategisen selvityksen Kilpilahden jalostamon muuttamisesta johtavaksi uusiutuvien tuotteiden tuotantopaikaksi. Neste jatkaa myös Porvoon jalostamolla puhtaan vedyn tuotantomahdollisuuksien selvittämistä.
Uskon, että Itä-Uudellamaalla on kaikki edellytykset olla vihreän siirtymän ja energian keskittymä Suomessa. Meidän on kuitenkin pidettävä huolta alueemme kilpailukyvystä. Työvoiman saatavuuden turvaamiseksi tarvitsemme mm. riittävästi koulutuspaikkoja. Toimivat tiet, infrastruktuuri ja liikenneratkaisut ovat elinkeinoelämälle välttämättömiä. Ei saa myöskään unohtaa, että monipuolista sairaanhoitoa tarjoavalla sairaalalla on suuri merkitys, kun verrataan eri alueita Suomessa. Myös siksi Porvoon sairaalan tulevaisuus on turvattava, Vuoropuhelua elinkeinoelämän kanssa on jatkettava ja poliittisen vaikuttamistyön on oltava aktiivista. Tavoitetaso on syytä asettaa korkealle.
Otto Andersson
Kansanedustaja (RKP)
UM 9.11.2023