Förra veckan besökte jag Jonnas gård i Borgå. Besöket var en del av en fältdag som ordnades av SLC Nyland och MTK för nyländska riksdagsledamöter. Under gårdsbesöket fick vi riksdagsledamöter värdefull information om jordbrukets utmaningar och behov idag. Vi diskuterade bland annat jordbrukets lönsamhet, väderförhållandenas inverkan på skörden, den överdimensionerade byråkratin som belastar bönderna, utbildningens betydelse och hur generationsväxlingar kunde göras smidigare.
Jag tror att många av oss ibland tar det för givet att när vi går till närbutiken, så kan vi alltid hitta inhemska grönsaker, kött eller fisk. Samtidigt glömmer vi kanske att för att dessa fina livsmedel ska finnas, måste någon först producera dem. Med andra ord kommer vi kanske inte alltid ihåg att det bakom varje inhemskt livsmedel ligger mycket hårt arbete, året runt.
För mig är det klart att vi behöver trygga det inhemska jordbruket. Det är nödvändigt med tanke på vårt lands självförsörjning och för att vi också i framtiden ska kunna njuta av god, ren inhemsk mat.
Därför behöver det vara lönsamt att driva ett hållbart jordbruk, att vara växthusodlare eller yrkesfiskare i Finland. Tyvärr vet vi att vårt inhemska jordbruk redan länge lidit av en strukturell lönsamhetskris som bara blivit värre med tiden. Idag är den helt akut. Så här kan det inte fortsätta. Utan en lönsam marknad finns det inte många jordbrukare kvar i framtiden.
Bönderna måste få en större andel av livsmedlets slutpris. Också bonden behöver bröd på sitt bord och smör på sitt bröd. Jag är därför mycket nöjd att det färska regeringsprogrammet föreskriver att livsmedelsmarknadslagen, konkurrenslagen och upphandlingslagen ska ändras. Genom dessa ändringar ska producenterna få en starkare ställning inom livsmedelskedjan. Det här är något som jordbrukarorganisationerna och SFP starkt drev innan riksdagsvalet.
Jag är också glad att regeringen vill främja konsumtionen av inhemsk fisk. I Östra Nyland har vi aktiva yrkesfiskare och det är viktigt att deras verksamhetsförutsättingar nu ska förbättras. Med tanke på både yrkesfiskarna och jordbrukarna är det välkommet att onödiga jaktbegränsningar i fråga om livskraftiga arter, såsom storskarv och vitkindad gås, slopas.
Eftersom det i Finland produceras högklassig och ren mat, finns det enligt mig alla möjligheter att våra inhemska livsmedel i framtiden kunde exporteras mera, vilket skulle skapa nya möjligheter för våra producenter. Det är bra regeringen ser detta potential och gör ett nytt tillväxtprogram. Ur östnyländsk synvinkel var det mycket positivt att regeringen i samband med budgetrian beslöt att farleden till Lovisa hamn ska fördjupas. Hamnen är bland annat specialiserad på spannmål och tack vare fördjupningen skapas bättre framtidsmöjligheter för östnyländsk livsmedelsexport.
Det är också viktigt att komma ihåg att vårt inhemska jord- och skogsbruk inte är problemet, utan en viktig del av lösningen i arbetet mot klimatuppvärmningen. Växande skog är vår viktigaste kolsänka och våra åkrar har en betydande potential att binda mera kol än idag. Därför borde det vara i allas intresse att främja det hållbara jord- och skogsbruk som vi har idag i Finland. Egendomsskyddet måste respekteras och markägarna ska även i fortsättningen ha möjlighet att driva sitt skogsbruk. Med tanke på egendomsskyddet är det viktigt att regeringen nu kommer att förnya inlösningslagen så att den gör ersättningarna mer skäliga.
Det är helt centralt att vi för en politik som främjar vårt inhemska jordbruk.
Otto Andersson
Skribenten är östnyländsk riksdagsledamot (SFP) och ordförande för Svenska riksdagsgruppen
Östnyland 25.9.2023