Den politiska hösten har kört i gång. Svenska riksdagsgruppen samlades i augusti till sommarmöte i Vasa. På sommarmötet fokuserade vi särskilt på hur vi kan få fart på tillväxten i Finland.
Det är viktigt att inse att Finland inte lyfts enbart genom nedskärningar eller skattehöjningar – vi behöver framför allt tillväxt och framtidstro. Det är bara genom tillväxt som vi tryggar välfärden och servicen på sikt. Vi behöver fler människor i arbetet, mera framgångsrika företag och nya investeringar. Därför behöver vi ett samhällsklimat där företag vågar investera och anställa, och där arbetstagaren mår bra på jobbet.
Den största potentialen för tillväxt i Finland finns i industrins gröna omställning. Potentialen uppgår till 270 miljarder euro. Men det räcker inte enbart med potential utan vi måste håva in dessa investeringar till Finland. Därför var det viktigt att regeringen beslöt om ett skatteavdrag för att få fart på stora industriella investeringar inom den gröna omställningen. Också för Östra Nyland är den gröna omställningen en stor möjlighet. Inte minst med tanke på Sköldvik i Borgå och Fortum i Lovisa. Investeringar i den gröna omställningen kan i bästa fall skapa nya arbetsplatser, livskraft och skatteintäkter för hela regionen.
En annan stor tillväxtmöjlighet finns inom livsmedelsexporten. Jag tror att livsmedelsexporten kan föra med sig nya tillväxtmöjligheter för våra inhemska jordbrukare och producenter. I Finland produceras världens renaste mat och det finns garanterat en efterfrågan för den också utanför våra landsgränser. Därför är det viktigt att stärka förutsättningarna för livsmedelsexporten. Samtidigt behöver de planerade lagändringarna för att stärka jordbrukets lönsamhet gå snabbt framåt.
Enligt många företag och näringslivet är ett av de största hindren för tillväxt bristen på arbetskraft. Det är helt klart att Finland behöver mera arbetskraftsinvandring. Därför borde till exempel den så kallade behovsprövningen av utländsk arbetskraft avskaffas. Samtidigt vet vi att många finländska ungdomar väljer att flytta utomlands för studier och jobb. Till exempel flyttar många finlandssvenska ungdomar till Stockholm. För att uppmuntra dem att återvända med den värdefulla erfarenhet de har fått, vore det vettigt att införa ett temporärt skatteavdrag för de utlandsfinländare som väljer att återvända till Finland.
Det är också viktigt att yrkesutbildningen motsvarar det lokala och regionala behovet på arbetskraft och det behövs ett bättre samarbete mellan utbildningsanordnare, näringslivet och beslutsfattare. Alla vinner på detta. Både den som studerar som mer sannolikt får ett jobb och företagen som får kunnig arbetskraft.
Många mindre företag har idag problem att få finansiering. Därför skulle det vara nödvändigt att lätta på bankregleringen så att småföretagaren lättare skulle få lån.
Otto Andersson
Skribenten är östnyländsk riksdagsledamot (SFP) och ordförande för Svenska riksdagsgruppen
Borgåbladet 13.9.2024