Borgå sjukhus är viktigt för oss alla östnylänningar. Under de senaste åren har vårt gemensamma sjukhus flera gånger hamnat i motvind och blivit föremål för ogenomtänkta beslut. Det allra värsta var att Borgå BB tvingades stänga i slutet av år 2016. Orsaken var den ödesdigra jourförordningen som SFP då konsekvent motsatte sig. En slags följd av BB-stängningen var att de gynekologiska operationerna vid Borgå sjukhus flyttades bort till Helsingfors och Hyvinge. När den frågan behandlades i HUS fullmäktige var det endast SFP:s fullmäktigegrupp som i sin helhet försvarade de gynekologiska operationerna vid Borgå sjukhus.

Mot denna bakgrund var det ytterst glädjande att regeringen för en vecka sedan i sitt kompletterande budgetförslag föreslår en miljon euro till Borgå och Raseborgs sjukhus under åren 2024-2027 för utvecklandet av den svenskspråkiga servicen. Nätverksbaserade kompetenskluster ska inrättas för att utveckla och trygga svenskspråkigas tillgång till service på svenska.

Det här är en bra nyhet för Borgå sjukhus. I dessa ekonomiskt utmanande tider är det positivt att regeringen väljer att stöd Borgå och Raseborgs sjukhus. Anmärkningsvärt är att Borgå sjukhus och Raseborgs sjukhus är de enda sjukhusen i hela Finland som nämns i det nuvarande regeringsprogrammet. Det här är också en stark signal från regeringen gentemot HUS om att våra regionala sjukhus i Nyland behövs.  För det är inom HUS som man fattar besluten gällande våra sjukhus.

Vi i SFP har i regering och riksdag konsekvent jobbat för att stärka de mindre sjukhusen och det arbetet ger nu resultat. Jag vill i detta sammanhang passa på att tacka Östra Nylands välfärdsområdes styrelseordförande, statssekreterare Mikaela Nylander för ett gott samarbete också i denna fråga.

Regeringens beslut är också en viktig markering med tanke på den svenskspråkiga servicen. När vi är sjuka, när vi är som svagast och som mest utsatta, då är det avgörande att vi kan få vård och hjälp på vårt eget modersmål. För oss svenskspråkiga handlar det bland annat om att kunna gå till läkaren och tala svenska. Därför är det centralt att regeringens stöd till Borgå och Raseborgs sjukhus uttryckligen är avsett för att utveckla och främja den svenskspråkiga servicen. Jag tror och hoppas att det här ska stärka vården på svenska i Nyland.

Samtidigt är det klart att arbetet för Borgå sjukhus fortsätter även i framtiden. Vi östnylänningar förtjänar ett sjukhus med mångsidig service, på både svenska och finska. Den finländska politiken gällande sjukhus har alltför länge handlat om en frenetisk iver att centralisera sjukvården till större enheter, större sjukhus. Det har handlat om förlossningsavdelningarna, dagkirurgi och mycket annat.

För oss i Östra Nyland är det därför viktigt att i gott samarbete över partigränserna fortsätta med ett aktivt påverkningsarbete både gentemot HUS och statsmakten. Vi måste säkerställa Borgå jourens framtid.  Och vi behöver se till att planeringen och framför allt byggande av nya Borgå sjukhus framskrider trots att det nu ännu finns många öppna frågor. Politik handlar om långsiktigt arbete och det finns sällan några snabbvinster. Men just nu kan vi vara glada över att Borgå och Raseborgs sjukhus fått en miljon euro. I juletid behövs positiva nyheter.

Otto Andersson

Skribenten är östnyländsk riksdagsledamot och ordförande för Svenska riksdagsgruppen

Östnyland 5.12.2023