Den här sommaren har vi i Östra Nyland fått ta del av flera mycket positiva nyheter gällande investeringar som gäller grön omställning. I slutet av maj kunde vi glädjas om nyheten att Borgå stad och bolaget Plug Power har gjort en avsiktsförklaring, som gäller en utredning om placeringen av en produktionsanläggning för grönt väte i Tolkis i Borgå. Investeringens omfattning skulle vara hundratals miljoner euro. Med andra ord väldigt betydande. Endast några veckor senare meddelade Fortum att bolaget börjar planera ett småskaligt pilotprojekt för vätetillverkning i Lovisa.

Den gröna omställningen inom industrin är en enorm möjlighet för Finland och våra inhemska  företag. Enligt Näringslivets centralförbund uppgår investeringspotentialet till över 100 miljarder euro och detta kunde skapa över 80 000 nya arbetsplatser i Finland. Här finns stora möjligheter också för oss i Östra Nyland. Möjligheter som det gäller att ta vara på. För det handlar om tillväxt, fler företag, nya arbetsplatser och mer skatteintäkter i vår region.

Därför är det ytterst fint att det goda nyheterna i Östra Nyland fortsatt också senare denna sommar. Förra veckan blev det klart att ett mycket stort solkraftverk grundas i Lovisa. Projektområdets storlek är cirka 190 hektar. Kraftverket skulle årligen producera cirka 151 gigawattimmar el. Det motsvarar den årliga elkonsumtionen av cirka 70 000 höghustvåor. Tidigare i sommar blev det också klart att det i Lappträsk ska byggas ett solkraftverk med 10 000 solpaneler.

En viktig förutsättning för den gröna omställningen inom industrin är just tillgången till rent producerad inhemsk elektricitet. Också här finns intressanta framtidsmöjligheter för Östra Nyland. Fortum meddelade i oktober att bolaget inleder en tvåårig utredning om framtidsförutsättningarna för ny kärnkraft i Finland och Sverige. Utredningen gäller såväl småskaliga som traditionella reaktorer. Det kommer att vara ytterst intressant att se slutresultatet av Fortums utredning. Den förra regeringen förlängde driftstillståndena för båda enheterna vid kraftverket i Lovisa och det nuvarande regeringsprogrammet är mycket positiv till ny kärnkraft.

Samtidigt vet vi att Sköldvik i Borgå redan nu är Nordens mest betydande koncentration för cirkulär ekonomi och bioekonomi. Och Neste meddelade förra hösten att det görs en strategisk utredning om att  på lång sikt omvandla raffinaderiet i Sköldvik till en ledande produktionsplats för förnybara produkter. Neste fortsätter också undersöka möjligheten att producera rent väte på raffinaderiet i Borgå.

Med allt detta i bagaget är jag övertygad att Östra Nyland har alla förutsättningar att vara Finlands kluster för grön omställning och energi. Men det gäller att trygga vår regions konkurrenskraft. För att säkra tillgången till arbetskraft behöver vi bland annat tillräckligt med utbildningsplatser. Fungerande vägar, infrastruktur och trafiklösningar är A och O för vårt näringsliv. Vi ska heller inte glömma att ett sjukhus som erbjuder sjukvård mångsidigt har en stor betydelse då olika områden i Finland jämförs med varandra. Också därför måste Borgå sjukhus framtid tryggas! Dialogen med näringslivet ska fortsätta och det politiska påverkningsarbetet ska vara aktivt inom alla områden. Det är skäl att lägga ribban och ambitionsnivån högt.

Otto Andersson

Skribenten är östnyländsk riksdagsledamot (SFP) och ordförande för Svenska riksdagsgruppen

Östnyland 21.8.2023