Äldrevårdsenheten Rosenkullas framtid väckte stor oro under hösten. Östra Nylands välfärdsområdes tjänstemannaberedning föreslog att Rosenkulla skulle stängas. Detta som ett av många förslag för att balansera välfärdsområdets ekonomi.
Förslaget var mycket svårt att förstå. Rosenkulla i Liljendal är den mest kostnadseffektiva enheten i hela välfärdsområdet och har enbart egen personal, som dessutom trivs bra. Anmärkningsvärt är att Rosenkulla inte har inneluftsproblem, vilket inte är en självklarhet, då det kommer till skol- eller vårdfastigheter i Finland. Ändå var tjänstemännens argument för stängning att det finns brister i fastigheten.
Under hösten har det varit svårt att få reda på vilka bristerna konkret är. Situationen är dessutom speciell, då det är Lovisa stad som äger fastigheten, som i sin tur hyrs av välfärdsområdet som ordnar äldrevården. Därför var det mycket viktigt att Lovisa stad klart tog ställning att staden har vilja att iståndsätta och underhålla fastigheten.
Det viktigaste argumentet för bevarande av Rosenkulla är ändå att invånarna trivs bra. Och det är otroligt värdefullt. Sådant som fungerar ska man inte skrota. Rosenkulla har också en stor betydelse för den svenskspråkiga äldrevården. Att få service på sitt modersmål är särskilt viktigt inom vården och avgörande för trygghetskänslan, då man blir äldre.
Det är mycket förståeligt att stängningshotet orsakade en kraftig motreaktion av nejdens invånare. Med Maj-Britt Grahn i spetsen insamlades en adress med 511 namn för bevarandet av Rosenkulla. Ett otroligt starkt ställningstagande.
Tjänstemannaberedningen föreslog också bl.a. en stängning av äldrevårdsenheterna Solliden och Sommarvinden i Sibbo. För oss i SFP:s fullmäktigegrupp i Östra Nyland har bevarandet av Rosenkulla och enheterna i Sibbo varit helt avgörande under höstens budgetbehandling. Vi i SFP har också bl.a. jobbat för att hälsovårdstjänster även i framtiden ska finnas i Lappträsk och att stöden för våra frivilliga brandkårer ska fortsätta. På fullmäktigemötet i december lyckades vi med dessa målsättningar.
Med tanke på ett lyckat slutresultat har det varit otroligt betydelsefullt att samarbetet inom SFP-gruppen fungerat bra och att den gemensamma synen varit att servicen måste tryggas i de olika delarna av Östra Nyland och att den svenskspråkiga servicen inte får försvagas. Denna syn behövs också nästa höst då nedskärningskraven igen kommer att prägla budgetbehandlingen.
Otto Andersson
Skribenten är riksdagsledamot (SFP) och stadsfullmäktigeordförande i Lovisa
Nya Östis 3.1.2025