Den politiska hösten närmar sig, och riksdagen fortsätter snart sitt arbete. Svenska riksdagsgruppen samlades förra veckan till sommarmöte i Vasa. På sommarmötet fokuserade vi särskilt på hur vi kan få fart på tillväxten i Finland och presenterade över 20 åtgärdsförslag.
Det är viktigt att inse att Finland inte lyfts enbart genom nedskärningar eller skattehöjningar – vi behöver framför allt tillväxt och framtidstro. Det är bara genom tillväxt som vi tryggar välfärden och servicen på sikt. Vi behöver fler människor i arbetet, mera framgångsrika företag och nya investeringar. Därför behöver vi ett samhällsklimat där företagen vågar investera och anställa arbetskraft och där arbetstagarna mår bra på jobbet.
Den största potentialen för tillväxt i Finland finns i industrins gröna omställning. Potentialen uppgår till 270 miljarder euro. Men det räcker inte enbart med potential utan vi måste håva in dessa investeringar till Finland. Här finns också intressanta möjligheter för Lovisas del. Fortum har meddelat till Lovisa stad sitt intresse att köpa markområden i stadens ägo som på lång sikt kunde lämpa sig för kärnkraft eller industrins gröna omställning. Områdena finns i närheten av Lovisa kraftverk. I Lovisa finns redan infrastruktur som den gröna omställningen behöver.
Vi ska inte gå händelserna i förväg, men det här är en nyhet som skapar framtidstro hos oss i nejden. I bästa fall handlar det om nya arbetsplatser, livskraft och skatteintäkter till Lovisa, hela Östra Nyland och Finland.
En annan stor tillväxtmöjlighetpotential finns inom livsmedelsexporten. Jag tror att livsmedelsexporten kan föra med sig nya tillväxtmöjligheter för våra inhemska jordbrukare och producenter. I Finland produceras världens renaste mat och det finns garanterat en efterfrågan för den också utanför vårt landsgränser. Därför är det viktigt att stärka förutsättningarna för livsmedelsexporten.
Enligt många företag och näringslivet är ett av de största hindren för tillväxt bristen på arbetskraft. Därför är det helt klart att Finland behöver mera arbetskraftsinvandring. Vi i SFP ser arbetskraftsinvandring inte som en möjlighet, utan som en nödvändighet. Vi måste lyssna på näringslivet och vilka behov våra företag har.
Det är också viktigt att yrkesutbildningen motsvarar det lokala och regionala behovet på arbetskraft och det behövs ett bättre samarbete mellan utbildningsanordnare, näringslivet och beslutsfattare. Alla vinner på detta. Både den som studerar som mer sannolikt får ett jobb och företagen som får kunnig arbetskraft.
Många mindre företag har idag problem att få finansiering. Därför skulle det vara nödvändigt att lätta på bankregleringen så att småföretagaren lättare skulle få lån.
Otto Andersson
Skribenten är riksdagsledamot (SFP) och stadsfullmäktigeordförande i Lovisa
Nya Östis 29.8.2024