Det politiska året i Finland började med presidentval. Under presidentvalets andra omgång fick vi ta del av debatterna mellan Alexander Stubb och Pekka Haavisto som satt ribban högt för den framtida politiska diskussionskulturen i Finland. Den sakliga, analytiska och ömsesidigt respektfulla sättet att framföra politiska åsikter är något vi alla kan ta exempel av. Inte minst vi riksdagsledamöter som nu under våren kommer att behandla svåra helheter i riksdagen.

På grund av bland annat den ogynnsamma ekonomiska utvecklingen, måste regeringen under våren göra ytterligare ekonomiska anpassningsbeslut.

Men det är viktigt att inse att Finland inte enbart lyfts genom nedskärningar eller skattehöjningar. Vi behöver också tillväxt och framtidstro. Det krävs fler människor i arbete och fler framgångsrika företag för att öka de skatteintäkter som behövs för att trygga vår välfärd. Därför gör regeringen omfattande satsningar på utbildning, forskning, innovationer och infrastruktur samt främjar den gröna omställningen inom industrin.  Dessutom görs tillståndsprocesserna för investeringar smidigare. Vi behöver också trygga en förutsägbar och konkurrenskraftig företagsbeskattning som främjar till tillväxt.

Bristen på kunnig arbetskraft är ett av de största hindren för tillväxt enligt näringslivet. I SFP betraktar vi inte en ökad invandring av arbetskraft som ett alternativ, utan snarare som en nödvändighet. Därför är det viktigt att till exempel tillståndsprocesserna samt erkännandet av utländsk examen försnabbas. Jag är mycket nöjd att den planerade så kallade tremånadsregeln för att hitta ett nytt jobb nu förlängs till sex månader gällande experter och specialsakkunniga.

En hög utbildningsnivå främjar tillväxten och samtidigt utgör utbildningen det bästa sättet att skapa jämlika förutsättningar i livet för alla barn. Genom att regeringen ökar på antalet årsveckotimmar, utan att utvidga läroplanen, får alla barn bättre möjligheter att lära sig läsa, skriva och räkna.

Den gröna omställningen är en enorm möjlighet för tillväxten och näringslivet. För att främja investeringar gör regeringen behandlingen av tillstånd smidigare och tryggar tillgången till grön och förmånlig inhemsk el. I Östra Nyland finns det stora möjligheter gällande den gröna omställningen. Sköldvik i Borgå har en central roll i Norden inom cirkulär ekonomi och bioekonomi. Det blir även ytterst intressant att se slutresultatet av Fortums utredning om framtidsförutsättningarna för ny kärnkraft i Finland och Sverige. Det nuvarande regeringsprogrammet är mycket positiv till ny kärnkraft och det skapar intressanta framtidsmöjligheter för Lovisanejden.

Regeringen har som mål att minska onödig byråkrati för företag och medborgare. Genom att avveckla och förenkla normer förbättras förutsättningarna för bland annat företagsamhet som i sin tur främjar tillväxt. I detta arbete är det speciellt viktigt att samla in konkreta förslag och här vill jag gärna lyssna på er östnylänningar. Om du har ett förslag på byråkrati som kunde slopas eller avvecklas är det värdefullt att höra från dig – tag alltså kontakt med mig via e-post på otto.andersson@riksdagen.fi.

Otto Andersson

Skribenten är östnyländsk riksdagsledamot (SFP) och ordförande för Svenska riksdagsgruppen

Östnyland 22.3.2024