På juldagen meddelade Fingrid att Estlink 2-kabeln mellan Finland och Estland inte fungerade och att det fanns störningar i fyra telekommunikationskablar, vilka misstänktes ha skadats. Samtidigt observerades två fartyg i närheten av kablarna, varav det ena var Eagle S, ett fartyg under Cooköarnas flagga, som med största sannolikhet tillhör Rysslands skuggflotta. Redan på annandag jul misstänktes skadan på Estlink 2-kabeln ha orsakats av ankaret från Eagle S, och samma dag togs fartyget i beslag av finska myndigheter. Från och med sista veckan i december och under januari månad har fartyget inspekterats i Sköldvik, Borgå.
Utöver kabelskadorna i december har tre andra skador på telekommunikationskablar upptäckts på Östersjön inom en kort tidsperiod: på C-Lion1-undervattenskabeln mellan Finland och Tyskland samt på kablarna mellan Sverige och Litauen. Under söndagen fick vi ta del av nyheter om en skadad kabel mellan Sverige och Lettland. I skrivande stund är det klart att svenska myndigheter tagit det misstänkta fartyget i beslag som man tror orsakat skadan.
Den 3 januari höll vi ett extra möte med riksdagens försvarsutskott. Vi fick en lägesrapport om händelserna på juldagen. Vi gick igenom fallet Eagle S och skadorna på den undervattensinfrastruktur som finns i Finska viken. I utskottet var vi eniga om att myndigheternas agerande har varit utmärkt. Säkerhetsmyndigheterna har samarbetat friktionsfritt med varandra. Myndigheternas arbete har även fått internationellt beröm. Vi var också eniga i utskottet om att förtroendet för myndigheterna är mycket högt och att vi finländare kan sova tryggt om nätterna i detta avseende. Även i det senaste fallet med kabelskadan mellan Lettland och Sverige konstaterade Lettlands statsminister Evika Silina att Lettland lärt sig från Finland i fallet Eagle S.
Republikens president Alexander Stubb betonade dagen efter annandag jul i en pressträff vikten av att stärka Natos marina närvaro i Östersjön för att skydda den undervattensinfrastruktur som finns där. Presidenten konstaterade att Finland fortsätter att samarbeta nära med sina allierade och partners. Han tackade Nato för den snabba responsen på Finland och Estlands begäran om att öka Natos närvaro i regionen, vilket visar på en hög operativ förmåga.
Avslutningsvis vill jag själv nämna att Eagle S tyvärr också är ett konkret exempel på hur Ryssland kringgår ekonomiska sanktioner genom att låta sina fraktfartyg segla under andra länders flagga. Situationen kräver åtgärder, eftersom skuggflottan hjälper Ryssland att finansiera sitt brutala anfallskrig i Ukraina. Dessutom utgör skuggflottans fartyg betydande miljörisker, till exempel i Finska viken. Många av fartygen är gamla och i dåligt skick, och de transporterar stora mängder olja. Därför är det viktigt att Finland aktivt samarbetar med andra kuststater runt Östersjön, EU och Nato för att begränsa skuggflottans verksamhet.
Otto Andersson
Skribenten är östnyländsk riksdagsledamot (SFP) och ordförande för Svenska riksdagsgruppen
Borgåbladet 31.1.2025