Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri on päättänyt, että Porvoon sairaalaan gynekologiset leikkaukset siirretään Helsinkiin ja Hyvinkäälle. HUS:n valtuuston jäseninä ja Loviisan kaupungin luottamushenkilöinä emme voi hyväksyä tätä päätöstä. Päätöstä, josta ei etukäteen ole keskusteltu HUS:n valtuutettujen ja hallitusten jäsenten tai Itä-Uudenmaan kuntien kanssa.

Päätös lopettaa toimiva leikkaustoiminta on monella tapaa ongelmallinen. Eteenkin tasa-arvon näkökulmasta ja naisten oikeuksien kannalta, koska päätös kohdistuu erityisesti naisiin. Suurimalle osalle itäuusimaalaisista naisista päätös tarkoittaa, että välimatka leikkaussairaalaan pitenee. Samalla voi vahvasti kyseenalaistaa, miten oikeus saada sairaanhoitoa omalla äidinkielellä turvataan paremmin siirtämällä leikkaukset pois Porvoosta.

Mitä päätös merkitsee Porvoon sairaalan tulevaisuudelle? Gynekologisten leikkausten keskittäminen on selkeä seuraus Porvoon synnytysosaston lakkauttamisesta kohtalokkaan päivystysasetuksen takia. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Miten riittävä määrä erikoislääkäreitä taatan Porvoon naistentautien poliklinikalla, jos leikkaukset häviävät?

Nyt meidän pitää laajalla rintamalla, sekä HUS:n sisällä että kuntien suunnalta tehdä kaikkemme, jotta tämä päätös ei pysy voimassa. Itä-Uusimaa ja itäuusimaalaiset ansaitsevat sairaalan, joka tarjoaa sairaanhoitoa laajasti. Porvoon sairaalaa tulee kehittää, ei ajaa alas.

Otto Andersson (RKP), Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, HUS:n valtuuston jäsen
Arja Isotalo (SDP), Loviisan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, HUS:n valtuuston jäsen

Loviisan Sanomat 12.10.2018

ottoandersson.fi