Arto Henriksson

Otollinen mahdollisuus paikalliselle edustajalle

Entisessä ammatissani Lovarissa kirjoitin taannoin eduskuntavaalien alla pääkirjoituksen, jossa totesin, että loviisalaisten, pernajalaisten, ruotsinpyhtääläisten, liljendalilaisten ja lapinjärveläisten kannattaisi keskittää puoluerajoista riippumatta äänensä paikalliselle ehdokkaalle, jotta eduskuntaan saataisiin edes yksi kansanedustaja Loviisan seudulta. Tuolloin arvelin, että demareiden loviisalaisella Sinikka Heikkisellä olisi ehkä mahdollisuudet päästä läpi. Ei päässyt.

Aluehallintovaalienalla 20.1.2022 totesin, että erityisesti lapinjärveläisten kannattaa äänestää lapinjärveläistä ehdokasta, jotta kunnasta saadaan edes yksi edustaja aluevaltuustoon. Ylen vaalikone oli antanut julki näkemyksen, jonka arvion mukaan Lapinjärveltä ei pääse ketään aluevaltuustoon, mutta kokoomuksen Arto Kujala antoi palttua vaalikoneelle, ja pääsi kuin pääsikin läpi. Hyvä niin. Hieno saavutus.
 Loviisan seudulla oli aikanaan monien eduskuntakausien ajan paikallinen ehdokas eduskunnassa, kun Rkp:n pernajalaiset Henrik Westerlund toimi parlamentaarikkona vuodet 1966 – 1995 ja Ola Rosendahl vuosina 1995 – 2003. Sen koommin ei Loviisan seudulta eduskuntaan päästy, kun Loviisan seudun äänet ovat jakautuneet useille hyville paikallisille ehdokkaille.

Epäpoliittisena pragmaatikkona arvelen, että Loviisan seudulle olisi kiistatta etua, jos eduskunnassa toimisi loviisalainen, paikallisen olot ja tarpeet tunteva kansanedustaja. Vaikkei siltarumpupolitiikkaa kovin ihannoisikaan, on kiistatonta näyttöä, että edustajat pystyvät ajamaan kotiseutunsa sekä muiden tärkeinä pitämiensä paikallisten hankkeiden asiaa eduskunnan päätöksenteossa.
 Olen aiemmin toimittajana kirjoittanut usein kriittisesti Rkp:n päätöksistä, enkä nytkään ole suinkaan hurahtanut Rkp:n kannattajaksi, pois se minusta. Tunnen kuitenkin Oton sekä hänen toimintatapansa ja -kykynsä useiden vuosien ajalta mediassa toimittuani. Katson, että hänellä on erinomaiset edellytykset ajaa kansakunnan ja siinä sivussa erityisesti myös Loviisan seudun asiaa eduskunnassa.

Vaalikoneissa mielipiteemme poikkesivat kyllä monilta osin toisistaan, mutta Loviisan seudulle tärkeistä kysymyksistä, kuten esimerkiksi liikenneinfrastruktuurin kehittämisestä, paikallisten terveyspalveluiden järjestämisestä sekä ydinvoiman tulevaisuudesta olimme täysin samaa mieltä. 

Otto Anderssonin äänimäärät ovat vaaleista toiseen kasvaneet lupaavan jyrkästi, ja kannatus on kasvanut jokaisissa vaaleissa. Mielestäni Otolla on nyt Loviisan seudulta selvästi parhaat ja hyvin realistiset mahdollisuudet päästä eduskuntaan. Se olisi hyväksi myös Itä-Uusimaalle ja erityisesti Loviisan seudulle.

Arto Henriksson
emerituspäätoimittaja