Viime päivinä olemme saaneet nauttia poikkeuksellisen lämpimästä ja kauniista syksystä. Pikkuhiljaa koittaa kuitenkin väistämättä se aika, kun talvirenkaat on vaihdettava. Halusimme tai emme, räntä- ja lumisade alkaa taas jossain vaiheessa. Se vaikuttaa myös liikenteeseen, ajonopeuksia on syytä alentaa ja turvavälejä pidentää.

Suomen ajokeleihin emme me ihmiset tai yhteiskunta voi vaikuttaa. Aivan toinen asia on sitten maanteidemme kunto. Tuhansien järvien maan lisäksi Suomi on myös kymmenientuhansien maantiekilometrien maa. Valitettavasti moni Suomen tie on viime vuosien aikana päässyt rapistumaan.

Tuleeko meidän sitten tyytyä siihen, että monet teistämme ovat erittäin kuluneita ja täynnä kuoppia? Pahimmissa tapauksissa ne muistuttavat enemmän perunapeltoa, kuin maantietä. Vastaus on tietenkin: ei. Maanteiden kunnossapito on mitä suurimassa määrin valtion vastuulla.

Loviisan seutu ei teiden kunnon osalta ole ollut mikään poikkeus. Moni kuntalainen ottikin viime talven aikana yhteyttä juuri teiden kuntoon liittyen. Tämä on erittäin ymmärrettävää. Kaupungin puolelta olimme viime syksynä aktiivisesti yhteydessä teiden kunnossapidosta vastaavan Uudenmaan ELY-keskuksen edustajiin. Loviisalaisten huoli teiden kunnosta välitettiin myös liikenneministeri Bernerille, kun kaupungin johto tapasi hänet viime joulukuussa.

Tuloksiakin on saatu aikaan. Aiemmin erittäin kuoppainen, paikoittain jopa lähes ajokelvoton Liljendalintie sai tänä kesänä uuden päällystyksen. Ilman laajalla rintamalla tehtyä vaikuttamistyötä se tuskin olisi onnistunut. Asiat eivät tapahdu itsestään. Niistä on pidettävä ääntä. Ja meidän loviisalaisten on itse muistettava pitää esillä meille tärkeitä asioita. Siksi meidän tulee tänäkin syksynä jatkaa edunvalvontaa ELY-keskuksen suuntaan.

Ei ole liioiteltua sanoa, että Suomen maantiet ovat osa kansallisomaisuuttamme. Tieverkostamme on pidettävä huolta, se ei saa rapistua entisestään. Siksi maamme seuraavaan hallituksen ohjelmassa teiden ylläpidon on oltava korkealla tärkeysjärjestyksessä. Sitä odotellessa meidän tulee Loviisassa jatkaa vaikuttamistyötä ELY-keskuksen ja muun valtiovallan suuntaan. Töitä ja teitä riittää.

Otto Andersson
Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Vieraskynä, Loviisan Sanomat 18.10.2018

ottoandersson.fi