Eduskunta jatkoi tällä viikolla hallituksen sote-uudistuksen käsittelyä. Yksi uudistuksen tavoitteista on nopeuttaa lääkäriin pääsyä terveyskeskuksissa. Miten maamme hallitus aikoo tämän ratkaista? Siirtämällä kaiken sosiaali- ja terveydenhuollon kunnista 18 maakuntaan ja luomalla monimutkaisen valinnanvapausmallin.

Toisenlaisia, käytännönläheisiä ja todellisuudessa toimivia ratkaisumalleja olisi myös tarjolla. Esimerkiksi täällä meillä Loviisassa, jossa terveyskeskuksessa on otettu käyttöön ns. VIPA-vastaanotto. Se tarkoittaa, että potilaan vaiva hoidetaan niin pitkälle kuin mahdollista tai kokonaan valmiiksi saman päivän aikana. Loviisassa kehitetty VIPA-malli toimii käytännössä niin, että potilas puhuu ensin hoitajan kanssa, joka joko hoitaa potilaan täysin itsenäisesti tai konsultoimalla tarvittaessa lääkäriä. Tai sitten hoitaja lähettää potilaan lääkärille hoidettavaksi. Ainutlaatuista Loviisassa on se, että jo tähän vastaanottovaiheeseen on varattu oma lääkäri. Näin jokainen potilas saa juuri hänelle tarkoituksenmukaisen hoidon. Rutiininomaisesta tehtävän siirrosta hoitajalta lääkärille on luovuttu.

Tämän mallin avulla Loviisassa on onnistuttu lyhentämään jonoja ja nopeuttamaan hoitoon pääsyä. Terveyskeskuksen johto ja henkilökunta on tehnyt erittäin hyvää työtä. Taas. On hyvä muistaa, että vuonna 2012 Yle Uutiset listasi Suomen parhaimmat terveyskeskukset. Loviisan terveyskeskus oli tuolloin maan kahdentoista parhaan joukossa, ainoana Uudellamaalla. Tähän ei ole päästy sattumalta. Se on vaatinut määrätietoista työtä. Henkilökunnan koulutukseen ja viihtyvyyteen on panostettu, työtapoja on muutettu ja luovia ratkaisuja on etsitty. Terveyskeskuksen johto on katsonut tärkeäksi, että henkilökunnalla on mahdollisuus vaikuttaa työnsä sisältöön. Se on tuottanut tulosta.

Voimme siis Loviisassa olla ylpeitä. Toimiva lähiterveyskeskus ei ole itsestäänselvyys. Eteenkään tulevaisuudessa. Sote-uudistus langettaa varjon myös Loviisan päälle. Kaupunkimme tulee olemaan osa Uudenmaan maakuntaa, jossa on yli 1,6 miljoonaa asukasta. Valtaa maakunnassa tulee käyttämään 99 maakuntavaltuutettua, joista suurin osaa tullee pääkaupunkiseudulta. Samalla tiedämme, että Uudellemaalle kohdistuu heti valtava säästöpaine.

Uhkakuvilla ei tule liikaa maalailla, mutta sijaintimme maakunnan itäreunalla tarkoittaa, että ei ole ollenkaan varmaa millaiset lähipalvelut meillä tulee olemaan. Terveyskeskuksemme turvaaminen on kaupungin edunvalvonnan tärkeimpiä aiheita. Tässä, jos missä tarvitaan yhteistyötä yli puoluerajojen. Myös alueellinen yhteistyö Itä-Uudellamaalla on nyt entistä tärkeämpää.

Toivottavasti tulevan maakunnan sisällä olisi tilaa paikallisille, Loviisan kaltaisille toimiville ratkaisuille. Sote-uudistuksella ei pitäisi rikkoa sellaista, joka toimii. Eikä koko maakunta laittaa samaan muottiin. Paras tulos syntyy tuskin sillä, että keskushallinnosta käsin kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten asiat esimerkiksi Loviisassa pitäisi hoitaa. Päinvastoin, meillä hyväksi havaitut työskentelytavat voisivat varmasti toimia muuallakin Uudellamaalla, jos siihen annetaan mahdollisuus. Myöskin maamme hallitukselle ja sote-uudistuksen valmistelulle ei olisi ollut pahitteeksi tutustua ”Loviisan malliin”. Täällä on saatu tuloksia aikaan. Eikä siihen maakuntaa ole tarvittu.

Otto Andersson, Loviisan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Vieraskynä, Loviisan Sanomat 16.3.2018

ottoandersson.fi