Uusi taksilaki on viime aikoina herättänyt paljon keskustelua, monesta eri syystä. Tilanne on erityisen ongelmallinen ns. Kela-taksin osalta. Taksimatkasta voi saada Kela:lta korvauksen, jos joutuu käymään lääkärissä sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi eikä voi terveydentilan vuoksi matkustaa julkisilla kulkuvälineillä. Myös puutteelliset liikenneyhteydet saattavat oikeuttaa taksin käyttöön.

Kyse on esimerkiksi matkoista, jossa itäuusimaalainen henkilö matkustaa Helsinkiin syöpäklinikalle saadakseen hoitoa. Aikaisemmin asiakkaalla oli mahdollisuus itse valita oma kuljettajansa. Mahdollisuus valita oma tuttu kuljettaja on ollut monelle erittäin tärkeää. Se on luonut turvaa muuten hyvin vaikeissa tilanteissa. Nyt oman taksin valitsemisen mahdollisuus on hävinnyt. Tämä on erittäin valitettava kehitys.

Valitettavasti olemme viime aikoina joutuneet lukemaan myös lukuisista muista Kela-taksi järjestelmään liittyvistä ongelmista. Taksin saaminen on ylipäätänsä ollut vaikeaa tai sitten taksi on ollut myöhässä. Tilanne on ollut erityisen ongelmallinen asiakkaille, jotka tarvitsevat invataksin palveluita. Tässä olisi täysin välttämätöntä, että asiakas itse saisi valita kuljettajansa. Tässä yhteydessä on myös syytä korostaa, että ongelmat eivät johdu taksiyrittäjistä tai kuljettajista, vaan järjestelmästä ja Kela:n hankinnoista. Sekä asiakkaat että alan yrittäjät ovat tyytymättömiä.

Ongelmat on ratkaistava. Jo muutenkin vaikeassa elämäntilanteessa olevien ei pitäisi joutua kärsimään enemmän sen takia, että Kela:n taksijärjestelmä ei toimi. Jos Kela-taksiin liittyviä ongelmia ei nykyisen lainsäädännön puitteissa saada ratkaistua, ovat lakimuutokset välttämättömiä. Kela-taksin on toimittava.

Otto Andersson (RKP)
Kaupunginvaltuutettu, Loviisa

Loviisan Sanomat 13.12.2018

ottoandersson.fi